Second Hand September: 5 tips voor het scoren van tweedehands kleding - LIV+LINN

LIV+LINN

Second Hand September: 5 tips voor het scoren van tweedehands kleding

De mode-industrie draagt een flink steentje bij aan klimaatverandering. Daarom heeft stichting Oxfam de volgende campagne in het leven geroepen: Second Hand September. Door onze kleren opnieuw in omloop te brengen - door ze tweedehands te kopen, te dragen en te doneren - kunnen we helpen de vraag naar nieuwe kleren te verminderen. Doe je met ons mee? Lees dan snel verder hoe je het beste tweedehands items scoort.

Op naar de kringloop

De kringloop is de perfecte plek om vintage items te scoren. Super handig is ook dat je de kleding vaak meteen kunt passen. Zo weet je zeker dat je geen miskoop te pakken hebt wanneer je thuiskomt. Naast de kringloop zijn er ook ‘vintage’ winkels. Hier ligt de prijs van de items vaak wel wat hoger, omdat deze items van speciaal geselecteerde merken zijn. Genoeg reden om een dagje de stad in te gaan.

Check online

Tegenwoordig zijn er veel online apps of websites waar je vintage kleding kunt kopen. Het fijne aan deze platformen is dat ze vaak filteropties hebben waardoor je gemakkelijk de juiste maat of prijs kunt selecteren. Het nadeel van online kopen is helaas wel dat het item vervolgens nog naar je verzonden moet worden. Dit zorgt voor meer CO2-uitstoot in vergelijking met een winkelaankoop. 

Bezoek de markt 

Naast winkels kent Nederland verschillende markten met tweedehands kleding. Benieuwd waar je een markt bij jou in de buurt kan vinden? Check het dan hier.

Neem de tijd

Het zoeken van tweedehands items kost tijd, dus doe vooral lekker rustig aan. Verwacht niet meteen een pareltje tegen te komen. Des te waardevoller is het als je eenmaal wel de jackpot te pakken hebt.

Doe onderzoek voor nieuwe items

Is tweedehands kleding toch niets voor jou? Dan kun je nog steeds meedoen. Gedurende de maand september koop je geen kleding, maar heb je wel tijd om onderzoek te doen naar nieuwe, duurzame items. Deze gaan namelijk een stuk langer mee dan ‘fast fashion’. Weten of jouw favoriete merk goed bezig is? Kijk dan even op het platform Good on you, een database die je kan laten zien welk merk ethische fashion produceert en welke (nog) niet. 

Was je tweedehands kleding voor het dragen

Je weet natuurlijk nooit waar je item geweest is. Daarmee is het niet altijd gegarandeerd dat je aankoop schoon is. Bekijk daarom het waslabel van het kledingstuk om te zien hoe je het kunt wassen. Hoef je maar enkele items te wassen? Dan is het raadzaam om een handwas te doen. Daar bespaar je weer een ronde in de wasmachine mee. Hoe je dat het beste doet vind je hier. 

Het kopen van tweedehands kleding is goed voor de wereld en goed voor je portemonnee. Je kunt er ook voor kiezen om niet alleen in september tweedehands te kopen. We wensen je veel shopplezier!

Laat een reactie achter:

Related Posts

Plasticvrij wassen op vakantie
Plasticvrij wassen op vakantie
Het zonnetje schijnt 🌞, de lucht is blauw, maar je moet nog snel een wasje draaien op vakantie. Als je voor een lange...
Read More
4 tips voor een plasticvrij leven
4 tips voor een plasticvrij leven
Samen minder plastic gebruiken, dat is makkelijker dan het lijkt. We helpen je met simpele tips op weg naar een plast...
Read More
Met plasticvrije wasstrips nooit meer de verkeerde dosering wasmiddel
Met plasticvrije wasstrips nooit meer de verkeerde dosering wasmiddel
Bijna negentig procent van de consumenten gebruikt de verkeerde dosering wasmiddel. Dit blijkt uit een onderzoek in o...
Read More