Hoe doe je een (duurzame) handwas? - LIV+LINN

LIV+LINN

Hoe doe je een (duurzame) handwas?

Heb je even geen wasmachine in de buurt of hoef je maar een kleine hoeveelheid kleding te wassen? Dan biedt een handwasje uitkomst. Sommige kleding mag zelfs alleen maar met de hand gewassen worden. Maar hoe doe je de was gemakkelijk met de hand? Dat leggen we je uit in deze blog.

Stap 1: een sopje maken

Wanneer je een handwas doet met een grote hoeveelheid kleding is het het makkelijkst om een sopje te maken in een badkuip. Heb je geen badkuip in de buurt, of was je maar enkele items? Dan is een gootsteen of een emmer ook prima. 

Vervolgens maak je een sopje met lauwwarm water en wasmiddel of dus wasstrips. Zorg ervoor dat je gekozen wasmiddel goed oplost in het water. Dan kun je verder met de volgende stap. 

Stap 2: je kleding wassen 

Dompel vervolgens de kleding onder in het water. Het is belangrijk om je kleding een tijdje te laten weken om eventuele vlekken te verwijderen. Als de kleding doorweekt is, is het de bedoeling dat je het water een tijdje in beweging houdt, net als de wasmachine anders zou doen. Zo krijg je je kleding goed schoon.

Na het wassen kun je je kleding uitspoelen. Het is belangrijk dat je al het sop uit je items haalt, door ze goed uit te spoelen. Dit kan bijvoorbeeld door ze onder een lopende kraan te houden. Als je dit doet, gebruik dat niet meer water dan nodig is. Zo verspil je zo min mogelijk. 💧

Tip: ga niet wringen en wrijven, dit gaat ten koste van de kwaliteit en de elasticiteit van je items. 

Stap 3: kleding drogen

Je kunt je kleding het beste laten drogen als er zo min mogelijk vocht in zit. Knijp daarom voorzichtig het water uit je kledingstukken. Vervolgens is het het meest duurzaam om je kleding natuurlijk te laten drogen in de buitenlucht aan de waslijn. 

Met dit stappenplan hebben we hopelijk jouw toekomst gevuld met handwasjes. Het is een duurzaam alternatief voor kleine hoeveelheden was. Zo draait je wasmachine geen overuren én verbruik je minder stroom. Dat is fijn voor je portemonnee en voor onze wereld.

Met dit stappenplan hebben we hopelijk jouw toekomst gevuld met handwasjes. Het is een duurzaam alternatief voor kleine hoeveelheden was. Zo draait je wasmachine ook geen overuren en verbruik je minder stroom. Dat is fijn voor je portemonnee en voor de natuur. 

Een (hand)wasje doen op vakantie, dat kan ook erg gemakkelijk. Bekijk snel onze tips over hoe je dat het beste kunt doen. 

 

Laat een reactie achter:

Related Posts

Second Hand September: 5 tips voor het scoren van tweedehands kleding
Second Hand September: 5 tips voor het scoren van tweedehands kleding
De mode-industrie draagt een flink steentje bij aan klimaatverandering. Daarom heeft stichting Oxfam de volgende camp...
Read More
5 voordelen van plasticvrije wasstrips
5 voordelen van plasticvrije wasstrips
Ben jij van plan om de duurzaamheid van je wasroutine te veranderen? Dat kan met onze plasticvrije wasstrips. We hebb...
Read More
Zó houd je je badkleding mooi
Zó houd je je badkleding mooi
Je badkleding krijgt heel wat te verduren op vakantie. Daarom is het belangrijk om goed voor je items te zorgen. Met ...
Read More