4 tips voor een plasticvrij leven - LIV+LINN

LIV+LINN

4 tips voor een plasticvrij leven

Samen minder plastic gebruiken, dat is makkelijker dan het lijkt. We helpen je met simpele tips op weg naar een plasticvrije, schonere wereld. Deze tips helpen je om minder plastic te gebruiken.

Met z’n allen gebruiken we jaarlijks te veel plastic, ongeveer zo’n 30 kilo per persoon. Daarnaast wordt 93% van al het plastic dat we gebruiken maar eenmalig gebruikt. Een plastic flesje hier en een boodschappentasje daar komt uiteindelijk neer op een hele hoop onnodig plastic in de wereld.

Maar dit wordt gerecycled, toch? Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 15% van het plastic afval daadwerkelijk gerecycled wordt. Dat is bizar toch? Daar kunnen we samen iets aan doen.

Om je op weg te helpen, hebben wij vijf simpele tips op een rijtje gezet die je direct kan toepassen voor een schonere wereld.

Tip 1: Ga naar de verpakkingsvrije winkel

Verpakkingsvrij winkelen wordt steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Zo lanceerde Albert Heijn onlangs het concept ‘Verpakkingsvrij’. Het idee is hier dat je je eigen verpakkingen, denk aan potten en zakken, mee kunt nemen naar het filiaal en kunt vullen met bijvoorbeeld noten, thee of muesli.

Maar de Albert Heijn is geen pionier op dit gebied, een hoop supermarkten gingen al voor. Ga eens op verkenning in een verpakkingsvrije winkel en ontdek de mogelijkheden van winkelen zonder plastic. De leukste verpakkingsvrije winkels bij jou in de buurt vind je hier.

Tip 2: Bewaar producten plasticvrij, in potten van glas, porselein of roestvrij staal

Zoals hierboven genoemd kun je producten verpakkingsvrij verkrijgen, alleen deze producten hebben natuurlijk wel een plekje nodig in je voorraadkast. Door o.a. weckpotten of RVS bakjes aan te schaffen bewaar jij je verpakkingsvrije producten duurzaam en vers.

Niet alleen je verse producten kun je zo gemakkelijk bewaren, ook de kliekjes van de avond kun je plasticvrij in de koelkast zetten door middel van siliconen vershouddeksels die zich gemakkelijk over je servies heen vormen. Zeg maar dag tegen aluminium- en plasticfolie.

Tip 3: Schaf een herbruikbare drinkfles aan

Wegwerpflesjes zijn makkelijk te vermijden. Een simpele stap om jouw plastic verbruik te verminderen is om een herbruikbare drinkfles aan te schaffen. Deze hebben ze in alle vormen, maten en kleuren. Zeg nou zelf, dat is toch veel leuker dan zo’n saaie wegwerpfles? En ook nog eens een stuk duurzamer, een win-winsituatie als je het ons vraagt.

Tip 4: Mijd verzorgingsproducten met plastic vezels

Wist je dat er zelfs plastic in je verzorgingsproducten kan zitten? Deze zogenaamde ‘microbeads’ staan vaak op de ingrediëntenlijst vermeld als polyethyleen, polypropyleen, of nylon. Beat The Micro Bead heeft geconcludeerd dat 9 van de 10 cosmeticaproducten plastic deeltjes bevat. Check daarom de ingrediënten van je verzorgingsproducten, dat kan erg gemakkelijk op de website van Beat The Micro Bead. Zo zie je welke producten plasticvrij zijn.

Als duurzaam alternatief kun je ‘naakte’ producten gebruiken, zoals shampoo en douche bars. Deze bars zijn solide, verpakkingsvrije producten die geen schadelijke stoffen bevatten. Doordat deze producten vaak hoger geconcentreerd zijn gaan ze ook nog eens langer mee. Goed voor de wereld én voor je portemonnee.

Wij willen ook bijdragen aan een beter wereld. Doe je mee? Probeer nu gratis onze wasstrips uit, deze zijn volledig plasticvrij, 100% afbreekbaar, 100% hypoallergeen, vrij van schadelijke stoffen, 100% vegan én dierproefvrij gemaakt.

Was getekend,
LIV+LINN ✏

Wil je meer weten over onze plasticvrije wasstrips? Bekijk dan de video.  


Leave a comment:

Related Posts

Plasticvrij wassen: Zo kom je af van microplastics in je was
Plasticvrij wassen: Zo kom je af van microplastics in je was
Zo, dat wasje is weer gedraaid! Je kleding ligt brandschoon in de kast en alle viezigheid is met het waswater afgevoe...
Read More
Second Hand September: 5 tips voor het scoren van tweedehands kleding
Second Hand September: 5 tips voor het scoren van tweedehands kleding
De mode-industrie draagt een flink steentje bij aan klimaatverandering. Daarom heeft stichting Oxfam de volgende camp...
Read More
Hoe doe je een (duurzame) handwas?
Hoe doe je een (duurzame) handwas?
Heb je even geen wasmachine in de buurt of hoef je maar een kleine hoeveelheid kleding te wassen? Dan biedt een handw...
Read More