Plasticvrij wassen: Zo kom je af van microplastics in je was - LIV+LINN

LIV+LINN

Plasticvrij wassen: Zo kom je af van microplastics in je was

Zo, dat wasje is weer gedraaid! Je kleding ligt brandschoon in de kast en alle viezigheid is met het waswater afgevoerd. Niks om je zorgen over te maken. Of toch wel? Wist je dat het vieze water uit je wasmachine vol kan zitten met minuscule stukjes plastic die schadelijk zijn voor natuur en milieu? Microplastics noemen we die. Hoe ze in je wasmachine terecht komen en vooral hoe je plasticvrij kunt wassen? Lees gauw verder. 

Je ziet ze niet en je ruikt ze niet. Moeilijk voor te stellen dat jouw wasje vol kan zitten met microplastics: microscopisch kleine stukjes plastic die via je wasmachine en rioolzuiveringsinstallaties in onze zeeÃĢn en drinkwater terecht. Slecht voor mens en natuur, en dus is het belangrijk om het vrijkomen van microplastics te beperken. VÃŗÃŗr we verder gaan over hoe jij plasticvrij kunt wassen, laten we eerst nagaan hoe die microplastics in jouw waswater terecht komen. 

In je kleding

Veel kleding wordt tegenwoordig gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester, nylon of acryl. Deze stoffen bevatten allemaal plastics, en als je ze wast kunnen er kleine deeltjes vrijkomen. Per wasbeurt van 5 kilo komen er zo’n 600.000 tot 17,7 miljoen kledingvezels in het water terecht.

In je wasmiddel

Kleding zelf is niet de enige bron van dat plastic in je waswater. Zo is uit onderzoek gebleken dat meerdere grote merken vloeibare microplastics aan hun wasmiddel toevoegen. En zelfs als dit niet bij de ingrediÃĢnten wordt vermeldt zitten ze er vaak toch in. 

 

duurzaam plasticvrij wassen

Plasticvrij wassen

Deze twee oorzaken opgeteld is het wassen van kleding de belangrijkste veroorzaker van microplastics in onze oceanen. Hoog tijd om daar wat aan te doen en te kiezen voor plasticvrij wassen. Maar die oude vertrouwde wasroutine veranderen, da’s best lastig. Geen zorgen, we helpen je met een aantal tips waarmee je die kleine plasticjes in je was flink kunt verminderen. 

  1.  Ga voor kleding zonder plastic. Hoewel kleding van synthetische materialen tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is, zien we ook dat steeds meer labels kleding van plasticvrije materialen maken. Denk daarbij aan biologisch katoen, bamboe of hennep. 
  2. Gebruik filters en een waszak. Een paar extra handelingen, maar hiermee voorkom je wel dat die schadelijke plasticdeeltjes uit je wasmiddel en kleding in de riolering terechtkomen. Let wel op: normale filters en waszakken zijn hiervoor niet geschikt. Speciale filters voor microplastics vind je hier en die handige waszakken die het plastic uit je waswater filteren shop je hier.
  3. Was met middelen zonder toegevoegde microplastics. (vloeibare) Microplastics toevoegen is wat ons betreft helemaal niet nodig voor een goed wasmiddel. LIV+LINN doet dat dan ook gewoon lekker niet. Onze wasstrips bevatten geen plastics en zijn 100% afbreekbaar. Jouw kleding weer super fris en heerlijk ruikend in je kast, maar dan helemaal plasticvrij gewassen. Beter toch?

Wil je de voordelen zelf ondervinden? Dat kan. Je kunt nu een gratis testwasje doen. Bij bestelling van dit proefpakket ontvang je een korting van 7,50 voor een vervolg aankoop. Zo was je 8 keer helemaal gratis en zonder verzendkosten. 

 



Leave a comment:

Related Posts

Hoe doe je een (duurzame) handwas?
Hoe doe je een (duurzame) handwas?
Heb je even geen wasmachine in de buurt of hoef je maar een kleine hoeveelheid kleding te wassen? Dan biedt een handw...
Read More
5 voordelen van plasticvrije wasstrips
5 voordelen van plasticvrije wasstrips
Ben jij van plan om de duurzaamheid van je wasroutine te veranderen? Dat kan met onze plasticvrije wasstrips. We hebb...
Read More
ZÃŗ houd je je badkleding mooi
ZÃŗ houd je je badkleding mooi
Je badkleding krijgt heel wat te verduren op vakantie. Daarom is het belangrijk om goed voor je items te zorgen. Met ...
Read More